Tokaji borok régen

Szeged timelapse: virtuális utazás képekbe sűrítve

Fényképezte és vágta: GUBA GERGŐ & ZSENGELLÉR MÁRTON
A projekt hivatalos weboldala, ahol találunk egy kis információt a timelapse fotózásról plusz Szegedről: http://szegedtimelapse.hu/

Finn szauna: kis történeti áttekintés a szaunázásról

Egy kiadós szaunázásért nem kell feltétlenül Finnországba mennünk – viszont ha valami szépet is akarunk látni eme egyre népszerűbb méregtelenítési módszer mellett, illetve a szaunakultúra bölcsőjében szeretnénk regenerálódni, feltétlenül érdemes ellátogatni az Ezer Tó Országába!

Egy kis kulturális szauna-áttekintés:

Gödörszauna

Kezdetben mindössze egy gödör volt a földben a szauna. Saami nyelven a “saun” kifejezés jelentése is ezt tükrözi: lyuk a földben, illetve lyuk a hóban. Az első finn szaunát említő írásos emlék a a 912. évből származik: Sheik Ibn Dasta írása a gödör szaunáról, ami azonban nem Finnországban, hanem a szaunák tekintetében nagy múlttal rendelkező Oroszországban, azon belül is a finn népek hazájától annyira nem is messze fekvő Moszkva területén belül volt (azaz a mai Moszkva területén).

Az építmény egy földbe ásott lyuk volt, ami fölé egy kicsúcsosodó tetőt helyeztek, illetve földdel fedték be. A luk alját pedig kövekből álló tűzhely tette ki.

A Kadonnut Karjala c. könyveben (szerző: Ivan Kemppainen, magyarul: Elveszett Karelia – Karélia a mai Oroszországban található, ám a balti finnekkel nagyon közeli rokonságban álló népről kapta nevét) is megtalálható eme szaunának a leírása.

Izzasztó pajta

A másik régi szauna típus az izzasztó pajta: alján tűzhely volt, a kerettel ellátott kunyhót rudak tartották össze, ezek közeit fahánccsal kitömték. Nem volt ritka jelenség, hogy az így tervezett építményeket szegényebb családok istállóként, otthonként és szaunaként egyszerre használták. Alapanyagigénye is minimális, ráadásul helyben van.

Budapesti képeslap

Körutazások Ausztriában – Bécstől Salzburgig és Berchtesgadenig

Ausztria nincs messze, ennek ellenére számos szép látnivalót kínál. Az ország egyes alrégióinak főbb látványosságait akár egy hosszú hétvége alatt végigjárhatjuk, azonban az alpesi ország nem nagy, így egy kb. hetes körutazás alkalmával akár képet is kaphatunk legszebb tájairól és részben kultúrájáról.

Ausztriai / németországi körutazás a Dunától Bajorországon át Salzburgig

Krems és Wachau

Varázslatos óváros történelmi épületekkel, középkori utcákkal. A körutazást folytatva a wachaui kultúrtáj mellett haladunk el, ami már 2000 óta az UNESCO világörökségilistáján található.

Ausztriai körutazás - a Melki Apátság

Melk

A Melki Apátság az ausztriai barokk építészet egyik gyöngyszeme, Európa egyik leghíresebb bencés kolostora – aminek kertje és rendkívül díszes könyvtára szintén kiemelkedő építészeti és kultúrális értéknek számít.

Bajorország, Berchtesgaden, Salzburg

Berchtesgaden egyrészt a bajor motívumokkal festett homlokzatú házairól, másrészt pedig a Kehlstein hegyen lévő Sasfészekről híres – ez volt Hitler kedvenc pihenőhelye. Nem messze található innen a Königsee, amit sokan az Alpok legszebb tavának tartanak, így a térséget érintő körutazások egyik kedvelt állomása. A kulturális hagyományairól ismert Salzburg Ausztria kétségtelenül egyik legszebb és legkedveltebb városa – pár látnivaló a teljesség igénye nélkül: Hohensalzburg fellegvára, Dómtér, Mirabell-kert és kastély (itt forgatták pl. a Muzsika hangja c. filmet is.)

Üdülési- és szálláslehetőségek a Balatonon

A Balaton és a és az azt környező városok, települések – mivel ez a régió az ország egyik legnépszerűbb üdülőhelyének számít már igen hosszú ideje – rengeteg szálláslehetőséget kínál.

Nyaralás a Balatonon – hol szálljunk meg?

Rendkívül sok szállástípus közül választhatunk – igényeink szerint megszállhatunk egy kempingben sátorral vagy lakókocsival, továbbá wellness hotelekben és luxusszállodákban – de a két véglet között még számos lehetőségünk van.

  • kemping: ha többen vagytok, és nem feltétlen ragaszkodtok a teljes kényelemhez, viszont szeretitek a mozgást, vizet, és úgyáltalában a szabad teret.
  • kiadó ház – Zimmer frei, a jól ismert “Zimmer Feri”: talán a Balaton legnépszerűbb szállás-típusa, bármerre találni ilyet a tó partján – környékén. Itt a legtöbb esetben aztán senki sem zavarja az embert, s ha közvetlen a parton van, még a saját külön bejáratú strand is megoldott – akár még egy kis nádas is előfordulhat a kert végében, esetleg egy stég a vízben, ahol napozni és horgászni egyaránt jól lehet. Családok és nagyobb baráti társaságok nyaralásához egyaránt ideális, persze a ház méretétől függően. Sokan adnak ki csak külön egy szobát is.
  • apartman: egy másik népszerű szálláslehetőség, többnyire bizonyos szórakozási lehetőségeket és programokat is magába foglal – a legtöbb balatoni apartmanház több típusú apartmanszobát is kínál, ezek lehetnek 2 személyesek, vagy akár egy nagyobb családnak is elegendő teret biztosító szobák – az egészen szerénytől a luxuskivitelű apartmanig gyakorlatilag bármi a nyaralók rendelkezésére áll. A következő Siófoki apartman például szinte végtelen lehetőségeket kínál.
  • szállodák: Siófok, Zamárdi, Balatonfüred, Tihany – ha valamelyik Balaton parti városba tervezzük nyaralásunkat, szállodát is találunk nem keveset – és az összes létező csillag kélpviselteti magát.

Balatoni városok, nyaralóhelyek

Azt pedig, hogy melyik Balaton parti városba menjünk nyaralni, részben habitusunk és igényeink döntetik el velünk, de azért egy-egy városnak, településnek megvannak a maga “specialitásai”:

  • Siófok – az éjszakai élet és a nyüzsgés központja, Coca-Cola Beach House, diszkók, bárok, Aranypart és Nagystrand;
  • Badacsony, Szigliget, Badacsnytomaj és környéke: a Balaton-felvidék borait kedvelő borbarátok kedvenc régiója;
  • Balatonszemes vagy Zamárdi: e települések nyugodt és hangulatos légköre leginkább a kisebb gyermekekkel nyaralóknak kedvez;
  • Fonyód: a Badacsonnyal szemben igen szép panorámával rendelkezik, a túlpartra komppal is át lehet jutni. A műemlékeket kedvelők továbbá a vízi sportok, vitorlázók szerelmeseinek (is) találnak magunknak elfoglaltságot Fonyódon – bár ezt a Balaton jó részéről el lehet mondani;
  • Balatonfenyves pedig a természetet szerető kirándulók kiindulópontja lehet, ugyanis innen egy kisvasúttal bemehetünk a Nagyberekbe – a madárvilágáról és a Tüskevárról (bár a filmet Tasson forgatták) nevezetes Kis-Balaton innen bizony nincs messze.

Balatoni víztükör vitorlásokkal, szörfösökkel

Alanya, Török Riviéra

Alanya a Török Riviéra talán legrégebbi üdülőhelye – mindenesetre mára egyértelműen az egyik legkedveltebb és leglátogatottabb célpont a tengerpartot, a mediterráneumot és / vagy Törökországot kedvelők körében. Antalya mindössze 135 km-re található Antalyától. Forgalmas, nyüzsgő város, ettől függetlenül kifejezetten hangulatos – no meg hát ne menjen az keletre, aki nem szereti a keleti nyüzsgést, forgatagot :)

Alanya látképe már a távolból is mesés – a meredek hegyfokra a 13. században épült fellegvárja – erődje már nagyon messziről látszik, azt is mondhatnánk, olyan, mint Budapesten a Gellért-hegy.
A várból kitűnő panoráma nyílik a tengerre és a környező hegyekre egyaránt.
A város UNESCO Világörökség-jelölt. Magyar vonatkozása: Keszthely testvérvárosa 2006 óta.

Alanya – képgaléria

Alanya – szórakozási lehetőségek:

  • tengerparti sétány és a kikötő: kávézók, éttermek, bárok diszkók tarkítják, kifejezetten élénk a város éjszakai élete
  • strandok: világszerte híres, rendkívül tiszta (és türkizkék) vizű,  kifejezetten széles, homokos-aprókavicsos strandok – a Kleopátra strand két kilométer hosszan húzódik a város nyugati felén, partja homokos és aprókavicsos
  • hajókirándulások a kikötőből
  • környező üdülő területek:  Incekum, Konakli, Alara, Avsallar – többnyire köves, kavicsos tengerparttal

Kék Mecset (Sultanahmet Camii), Isztambul

A Kék Mecset – más néven Ahmed szultán mecsetje, azaz törökül Sultanahmet Camii. Az oszmán építészet klasszikus korszakának remekműveként számontartott dzsámi 1609 és 1616 között épült. Isztambul egyik leghíresebb látnivalója, mondhatni jelképe – a vele szemben álló Hagia Szófia székesegyházzal együtt, ami sokáig szintén mecsetként “üzemelt”.

Isztambul, Kék Mecset műholdkép / térkép

Hallstatt másolata épül Kínában

Ausztria vs. Kína: komplett várost klónoznak a kínaiak!

Azt eddig is tudtuk, hogy a Távol-Keleten leutánoznak, lemásolnak bármit. Ráadásul ma már nem is rosszul. Kína legújabb vállalkozása viszont túlmegy mindenen, ugyanis egy komplett várost kopíroznak, méghozzá a festői fekvésű Hallstatt pontos mása épül Hujcsou városban (Hong-Kong felett kb. 100 km-re).

S hogy elkerüljék a fennálló szerzői jogi problémákat, a hallstatti épületek tükörképei kerülnek megépítésre. Az UNESCO Világörökség részeként is ismert osztrák város másolata pedig szórakoztató központként valamint elit lakóparkként fog a jövőben funkcionálni.

Hallstatt és festői környezete